Dečija stomatologija

Dečiji osmeh  je nešto najlepše na svetu. Nega zuba u detinjstvu i stečena navika o pravilnom održavanju oralne higijene je imperativ zdravog i lepog osmeha u zrelom dobu.

Karijes mlečnih zuba

Karijes je najčešći patološki proces usne duplje. Nažalost, karijes mlečnih zuba se javlja veoma rano, i to kao posledica loših navika, neadekvatne ishrane, određenih teškoća u održavanju oralne higijene, neobaveštenosti roditelja o značaju mlečnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja. Karijes često zahvata veći broj mlečnih zuba i brzo napreduje. Mlečni zubi su pokriveni sa znatno tanjim slojem gleđi (retko prelazi 1 mm), koja je pritom i slabije mineralizovana pa to doprinosi bržem širenju i češćoj pojavi komplikacija karijesa mlečnih zuba. Velika zabluda u među roditeljima jeste da se mlečni zubi ne popravljaju „jer će svakako ispasti“. Nelečeni kariozni mlečni zub, baš bao i stalni zub, može izazvati jake bolove kod deteta, visoku temperaturu, otok i ostale komplikacije čija sanacija nije bezbolna i upravo tu dete može da razvije strah od stomatologa koji ga vrlo lako može pratiti kroz ceo život. Ne dozvolite da prvi kontakt Vašeg deteta sa stomatologom bude neprijatan, nego se redovno javljajte na preventivne preglede i omogućite detetu da na vreme usvoji zdrave navike.

Cirkularni karijes

Cirkularni karijes je najteži oblik karijesa mlečnih zuba. Poznat je još i kao karijes flašice. Karijesni proces rapidno napreduje i najčešće se javlja na sekutićima gornje vilice. Dok dete sisa ili pije iz flašice, donji zubi su zaštićeni jezikom, te se ovaj karijes ređe lokalizuje na njima.

Lečenje cirkularnog karijesa je težak i složen posao, jer ovaj karijes brzo zahvata dublje strukture zuba i zahvata sve zube. Najčešće pacijenti dolaze kasno, kada je proces odmakao i kada su nastale komplikacije.

Pored konzervativnog zbrinjavanja karijesnih lezija, veoma bitna je i primena pravilne oralne higijene i korigovanje loših navika i ishrane. Takođe, upotreba sredstava sa fluorom ublažava progresiju karijesa i smanjuje pojavu novih karijesnih lezija. Edukacija roditelja u borbi sa ovim karijesom je od presudnog značaja, kao i pravovremena sanacija kod stomatologa. Roditelji treba da razumeju da je čuvanje stalnih zuba izuzetno bitno. Njihov gubitak ostavlja trajne posledice po oralno zdravlje njihove dece. Nažalost, to se uglavnom shvati kada već bude kasno.

Zalivanje fisura

Mlečni zubi su izuzetno važni. Treba ih čuvati i učiniti sve da se ne pokvare. Ipak, nicanjem stalnih zuba, mali pacijenti dobijaju još veću obavezu njihovog čuvanja jer stalni zubi nemaju svoje zamenike.

Ako ste nekad posmatrali svoj zub, sigurno ste primetili da na površinama kojima grizete hranu postoje sitna udubljenja i linijice. To su jamice i fisure. Upravo ta mesta su mesta na kojima se najčešće javlja karijes, pošto se u njima vrlo lako zadržava hrana i množe bakterije.

Kada kažemo – zalivanje fisura, mislimo na postupak kojim se ta udubljenja (fisure i jamice) ispune zalivačem, čime se preventivno sprečava da u njima nastane karijes.

Kada se zalivaju fisure?

Neposredno nakon nicanja prvih stalnih zuba – takozvanih „šestica“, potrebno je dovesti dete na pregled. Stomatolog prvo treba da utvrdi da li je završeno nicanje tog zuba i da ustanovi da li je zub potpuno zdrav. Ako ispunjava sve ove uslove, možemo da kažemo da je taj zub odličan kandidat za zalivanje fisura.

Da biste stalnim zubima svoje dece pružili najbolju moguću negu i da biste ih na vreme zaštitili, javite se već danas našim stomatolozima.

Kako se radi zalivanje fisura?

Zalivanje fisura je postupak koji traje manje od deset minuta ukoliko dete sarađuje i potpuno je bezbolan.

  1. Potrebno je ukloniti meke naslage sa zuba. To se radi specijalnom četkicom i abrazivnom pastom.
  2. Zub se tretira ortofosfornom kiselinom kako bi se sam spoljašnji sloj gleđi nagrizao i pripremio za zalivač
  3. Nanosi se tanak sloj zalivača koji se prosvetljava lampom.

Efekat zalivanje fisura ne ogleda se samo u fizičkoj barijeri koja se napravi između zuba i bakterija (zubnog plaka), već se iz zalivača tokom vremena oslobađa fluor koji je važan faktor u sprečavanju nastanka karijesa.

Da li zub sa zalivenim fisurama može da se pokvari?

Treba znati da zalivanje fisura ne zamenjuje pranje zuba i održavanje redovne oralne higijene.

Od značaja je dovoditi dete na redovne preventivne preglede kako bi se eventualne promene na zubima uočile na vreme.

Fluorizacija zuba

Kod malih pacijenata visokog rizika za nastanak karijesa moguća je primena visokokoncentrovanih fluorida u stomatološkoj ordinaciji tj. fluorizacija zuba. Cilj ovog tretmana je povećanje otpornosti zuba koji nisu zahvaćeni karijesom, remineralizacija početnog i usporavanje uznapredovalog karijesa.

Sam postupak je kratkotrajan i bezbolan. Na zube očišćene od čvrstih i mekih naslaga se nanosi gel ili tečnost koje pacijent ne treba da guta. Fluoridi koji se ugrade u gleđ čine zub otpornijim na dejstvo kiselina koje produkuju bakterije i dodatno usporavaju pojavu kvarova. Ovaj tretman se preporučuje kod dece predškolskog i školskog uzrasta.

Obuka i motivacija o pravilnom održavanju oralne higijene kod dece

Mi ćemo kroz igru i zabavu Vama i Vašim mališanima objasniti kako se pravilno peru zubi, kako treba koristiti konac za zube i zbog čega je sve to jako važno. Posebni rastvori koji prebojavaju plak u ljubičasto omogućiće deci da vide gde se zaista te naslage nalaze. Na taj način deca postaju svesna činjenice da će im zubi biti “prljavi” ako ih ne operu na pravilan način. Za obuku o pravilnom četkanju zuba koristimo igračku-model zuba kako bi deca kroz igru naučila nešto novo.

Proteze za ispravljanje zuba kod dece

Više o protezama za ispravljanje zuba možete pročitati OVDE