Parodontologija

Parodontologija  je grana stomatologije koja se bavi lečenjem oboljenja desni i svih oblika parodontopatije.

Šta je parodontopatija?

Parodontopatija je oštećenje potpornih tkiva zuba, koje svojim napredovanjem dovodi do rasklaćenja i gubitka zuba. Nažalost, ovo je veoma često oboljenje, koje se javlja kod čak 50% odrasle populacije.

Kako nastaje parodontopatija?

Problem počinje nagomilavanjem zubnog kamenca u predelu vrata zuba, koji je pun mikroorganizama i stvara upalu desni, tj. gingive. Ukoliko se kamenac ne uklanja blagovremeno, upala desni je sve jača i javlja se krvarenje na najmanju provokaciju, što pacijentima uliva strah da obavljaju redovnu dnevnu higijenu. Kada higijena izostaje, stanje se pogoršava i infekcija prodire u sve dublja tkiva i počinje gubitak kosti oko korenova zuba. Korenovi zuba postaju ogoljeni, a zubi sve manje stabilni u vilici. U krajnjem stadijumu dolazi do njihovog rasklaćenja, i na kraju, ispadanja.

Kako se postavlja dijagnoza parodontopatije?

Dijagnoza se postavlja vrlo jednostavno – na osnovu stomatološkog pregleda i analize OPT snimka.

Kako se leči parodontopatija?

Lečenje parodontopatije odvija se u dve faze:

  1. Kauzalna faza terapije – podrazumeva potpuno uklanjanje zubnog kamenca i parodontalnih džepova (defekt izmedju desni i zuba ispunjen inficiranim sadržajem).

Na ovaj način, eliminišemo sve što bi u budućnosti moglo da nastavi da se ponaša kao izvor infekcije, što je zapravo i ključ za jedno dugoročno rešenje. Vrlo je važno znati da je recept za uspeh lečenje uzroka, a ne posledice!

  1. Hirurška faza terapije – podrazumeva širok spektar hirurških intervencija u zavisnosti od indikacija koje ima pacijent. Plan terapije postavlja lekar specijalista parodontologije.

Očuvanje prirodnog zuba je velika dragocenost. Obnovljena funkcija žvakanja, bez bojazni da će neki zub ispasti zbog klaćenja, menja živote naših pacijenata u potpunosti

ZAKAŽITE PREGLED