Implantologija

Nedostaje Vam jedan ili više zuba, ali ste protiv izrade mosta i brušenja zdravih susednih zuba?

Želite da se rešite neudobnih proteza ili da stabilizujete vašu postojeću protezu?

Idealno rešenje za Vas su zubni implantati !!!

Šta je zubni implantat?

Dentalni implantat predstavlja šraf (vijak) koji se jednostavno i gotovo potpuno bezbolno ugrađuje u vilicu, uz upotrebu lokalne anestezije. Implantatom u potpunosti zamenjujemo nedostajući koren zuba. Izrađen je od visoko prečišćenog titanijuma i njegovih legura što mu omogućuje visok stepen prihvatanja i dugotrajnost. Naime, titanijum je u potpunosti bioinertan, što znači da ga organizam ne prepoznaje kao strano telo i ne postoji mogućnost bilo kakve, pa ni alergijske reakcije. Sa druge strane, površina implantata je posebnom tehnologijom obrađena da bude mikroskopski hrapava i da podseća na koštanu strukturu te je po ugradnji organizam „prepoznaje“ kao sopstvenu viličnu kost i pokreće proces srastanja implantata i okolne kosti. Danas, renomirani proizvođači dentalnih implantata nude širok spektar različitih veličina i oblika što omogućava individualni pristup svakom pacijentu. Time, gotovo svako može biti kandidat za ugradnju implantata.

Procedura ugradnje implanta

Procedura za ugradnju implantata je vrlo jednostavna. Na samom početku, potrebno je izvršiti 3D rendgensko snimanje vilice kako bi se napravio detaljan plan terapije, procenila gustina kosti, udaljenost od anatomskih struktura i kako bi se pružile ostale informacije koje hirurgu daju jasnu sliku o planiranju intervencije. Sama intervencija ugradnje implantata traje oko 30 min. Nekoliko dana od završene operacije, potrebno je doći na kontrolni pregled, a zatim sačekati od 3 do 6 meseci kako bi implantat potpuno urastao u viličnu kost. Nakon uspešne osteointegracije (srastanje sa kosti) pacijent dolazi ponovo u ordinaciju gde mu se na implantat stavlja nadogradnja (suprastruktura) i uzima otisak za izradu definitivnog protetskog rada (krunica).

Da li je intervencija bolna i koliko traje?

Intervencija je rutinska, radi se u lokalnoj anesteziji i naši pacijenti je veoma dobro podnose. Svaki pacijent pre zahvata dobija odgovarajuću medikamentoznu terapiju, kako bi zahvat prošao bez ikakvog stresa.

Trajanje samog zahvata zavisi od broja implanata koji se postavljaju. Za ugradnju jednog implanta potrebno je oko 15-20 minuta. Ono što može produžiti vreme intervencije jesu dodatne hirurške procedure poput augmentacije ili sinus-lifta 

Kakav je i koliko traje oporavak posle intervencije?

Par dana nakon intervencije treba izbegavati čvršću hranu, kao i pušenje, ukoliko ste pušač. Hladne obloge spolja ublažiće otok, koji se, normalno, javlja nakon intervencije. Naročito je bitna higijena usta, kako bi se smanjila mogućnost infekcije.

Posle ugradnje neophodno je da prođe neko vreme, najčešće od 3-6 meseci, da bi implantat  „srastao“ sa kosti. Nakon tog perioda moguće je na implantate postaviti krunice ili mostove.

Koje su prednosti ugradnje implantata?

Ukoliko se odlučite za ugradnju implantata izbegava se brušenje susednih zuba koje je neophodno pri izradi mostova, te u biološkom i funkcionalnom smislu dobijate mnogo kvalitetniju protetsku nadoknadu izgubljenih zuba.

U slučaju da ste izgubili sve zube, ugradnja implantata predstavlja jedinu mogućnost za dobijanje fiksne nadoknade tj. keramičkog mosta.

Ukoliko imate totalne proteze koje su nestabilne, spadaju ili se klackaju i želite to da rešite, implantati su i ovde pouzdan saveznik – ugradnjom malog broja implantata stabilizovaćete svoju protezu do neprepoznatljivosti.

Od ostalih prednosti možemo još da navedemo:

  • Funkcionalnost – izgled i osećaj pri govoru i žvakanju koji ima pacijent sa ugrađenim implantatom je identičan onom kod prirodnih zuba, te često osoba vremenom i zaboravi na prisustvo „veštačkog zuba“.

  • Estetika – implantat čvrsto srasta sa viličnom kosti i izranja kroz desni kao prirodan zub, te su sprečeni gubitak kosti i povlačenje desni koji se često javljaju kod zubnih mostova i ispod proteza.

  • Očuvanje preostalih zuba – zubni implantati ni na koji način ne ugrožavaju preostale zube – šta više, preostali okolni zubi se ne bruse što se dešava pri izradi zubnih mostova. Popunjavanjem praznih prostora, krunice na implantatima pomažu u ravnomernom opterećivanju svih zuba i direktno dovode do sveukupnog sklada vilica.

  • Komfor i samopouzdanje – zubni implantati su tu da Vam pruže drugu šansu – moći ćete ponovo normalno da pričate, jedete sa komforom i većim samopouzdanjem. Recite zbogom protezama koje žuljaju, ispadaju i stvaraju neprijatan osećaj stranog tela u ustima.

  • Pouzdanost – koristeći najkvalitetnije implantne sisteme možemo garantovati dugoročan terapijski rezultat.

Zubni implant je najbolja i najsigurnija zamena za zube koji nedostaju!

Da li sam kandidat za zubni implantat?

Ukoliko Vam nedostaje makar jedan zub, a svakako ukoliko Vam nedostaje više zuba ili ste pak ostali bez i jednog zuba  – Vi svakako JESTE kandidat za implantološki tretman.

Osnovni preduslov za ugradnju implantata je postojanje dovoljne količine kvalitetne vilične kosti na mestu planirane ugradnje. Ukoliko se pregledom i analizom rendgen snimaka ustanove nepovoljne dimenzije kosti, ne brinite, i za to postoji rešenje- primenjuju se tehnike nadoknade (augmentacije) kosti savremenim biomaterijalima, nakon čega sledi postavljanje implantata.

U principu, gotovo svakome je moguće ugraditi zubni implantat i nekih apsolutnih kontraindikacija nema, mada postoje određena stanja i oboljenja (neka kardiovaskularna oboljenja, nelečeni dijabetes, zračna terapija u skorijem vremenskom periodu) koja zahtevaju posebnu pažnju. Idealni kandidat za ugradnju zubnog implanta je pacijent dobrog opšteg zdravstvenog stanja,nepušač, sa dobrom oralnom higijenom i zdravom usnom dupljom.

Šta je sinus-lift operacija? Šta je augmentacija zubne kosti? Zašto i kada se rade ove operacije?

Sinus-lift je oralno-hirurška procedura pri kojoj se podiže  nivo sinusa kako bi se dobio  prostor i raspoloživa kost za ugradnju implantata.

Prilikom gubitka kutnjaka ili pretkutnjaka u gornjoj vilici, kost u ovom predelu se postepeno razgrađuje, tj. dolazi do resorpcije. S vremenom, sinusna šupljina se širi, tako da ostaje nezadovoljavajući nivo kosti za ugradnju implantata. U takvim slučajevima, usnu šupljinu od sinusne šupljine deli samo tanana koštana pregrada, nekada svega 1 mm debljine, a najkraći standardni implantati su dužine 7 mm.

Podizanjem sinusa (sinus-liftom) stvaramo dovoljnu visinu kosti (8-15 mm) i povoljnu situaciju za ugradnju implantata.

Augmentacija ili dodavanje kosti takođe se radi u situacijama kada je, iz raznih razloga, došlo do smanjenja visine ili širine kosti na mestu gde planiramo da ugradimo implantat.

Procedura sinus-lift operacije. Procedura augmentacije zubne kosti

Pre planiranja i izvođenja sinus-lifta ili augmentacije neophodno je da pacijent načini 3D snimak, pomoću kojega hirurg analizira stanje kosti, nakon čeka obavesti pacijenta o potrebi za ovim intervencijama i planira ove hirurške procedure.

Intervencija se sprovodi u lokalnoj anesteziji, te je apsolutno bezbolna za pacijenta. Neophodno je načiniti rez, a potom podići sluzokožu i pristupiti koštanom zidu sinusa. Nakon toga se pravi „prozor“ na zidu sinusa, te se pažljivo odvaja sluznica sinusa i stvara prostor između poda i sluznice sinusa. U nastali prostor se dodaje (augmentira) veštačka kost, a otvor prekriva membranom, nakon čega se rana ušiva.

Augmentacija (dodavanje) zubne kosti radi se na sličan način kao i prilikom sinus-lifta – pravi se mali rez na mestu koje treba pojačati koštanim zamenikom, veštačna kost u obliku granula ili bloka se postavlja na željeno mesto, a potom se granule prekrivaju membranom i ušivaju.

Nakon podizanja sinusa i augmentacije, često se odmah mogu ugraditi i implantati. Takođe, ugradnja se može odložiti na period od četiri do šest meseci. Da li će implantacija biti odložena ili urađena u istom aktu, zavisi od složenosti slučaja i procene hirurga.

Sinus-lift – oporavak od intervencije

Posle intervencije, mogu se očekivati otok i umeren bol u predelu izvođenja intervencije. Tegobe se mogu ublažiti hladnim oblozima spolja, u trajanju od pet minuta, s pauzama od pola sata. Po potrebi se mogu uzeti lekovi protiv bolova. Pacijentu se ordiniraju antibiotici u preventivne svrhe i savetuje se izbegavanje preteranog fizičkog napora.

„ALL ON 4/ALL ON 6“

„Ukoliko je vama ili nekome ko vam je drag potreban novi početak, All on 4 može biti savršena prilika za vas“

All on 4 predstavlja hirurško-protetski postupak za potpunu rehabilitaciju bezubih pacijenata, kao i one pacijente čiji su zubi kompromitovani zbog bolesti desni, odnosno parodontopatije.

Koncept ALL ON 4/ALL ON 6 podrazumeva ugradnju implantata, nakon čega se odmah pristupa izradi privremenog akrilatnog mosta koji se koristi sve dok sa sigurnošću ne utvrdimo da su se implantati učvrstili za kost i da je pravi momenat za izradu definitivnog keramičkog mosta zašrafljenog na implantate.

U gornjoj vilici se, po pravilu, postavlja 6 implantata, dok je u donjoj vilici dovoljna postavka 4 implantata.

U retkim slučajevima, kada su izuzetno povoljni uslovi za ugradnju implantata, mogu se i u gornjoj vilici postaviti 4 implantata, koji će nositi most, što hirurg može da proceni na osnovu 3D snimka.