Stomatološka protetika

Stomatološka protetika je oblast stomatologije koja se bavi estetskim korekcijama postojećih zuba i nadoknadom izgubljenih zuba.

Nedostatak jednog ili više zuba za pacijenta može imati zdravstveni značaj koji se ogleda u otežanom žvakanju, ishrani, nepravilnom izgovoru pojedinih glasova itd. Estetski značaj je jedan od bitnijih aspekata gubitka zuba koji kod pacijenta mogu izazvati osećaj stida i kompleks inferiornosti, bilo da se radi o mlađoj ili starijoj populaciji.

Sve to može dovesti do ispoljavanja socijalnog aspekta bezubosti koji se ogleda umanjivanjem radne sposobnosti, otežane komunikacije i osiromašenjem društvenog života.

U našoj ordinaciji izrađujemo sledeće protetske nadoknade:

Cad – Cam zirconium krunice

Vrhunska estetika pomoću poslednje reči tehnologije

CDC/CAM tehnologija predstavlja najsavremeniji način izrade protetskih radova. Pokriva planiranje i izradu pomoću računara i sofisticiranih sistema, gde se u potpunosti isključuje mogućnost ljudske greške. Skeniranjem i kompjuterskom izradom modela, dobijaju se izuzetno precizne zubne nadoknade koje krase visoke funkcionalnosti i estetski zahtevi.

CAD/CAM tehnologija podrazumeva kompjutersko skeniranje otiska, precizno brušenje i lasersko rezanje cirkonijuma CNC mašinama. Ovom tehnologijom izrađuju se nadoknade koje su visokoestetske i potpuno identične prirodnim zubima.

Krunice od metal-keramike

Metalokeramičke krunice i mostovi predstavljaju zubne nadoknade u čijoj osnovi se nalazi metal tj.legura kobalta hroma i molibdena, a preko toga napečen sloj keramike. U savremenoj stomatologiji gde je akcenat na vrhunskoj estetici, ove krunice se sve ređe izrađuju upravo zbog svojih estetskih nedostataka i polako ih menjaju bezmetalne i cirkonijum krune koje ostavljaju bez daha pacijente i sve ljude iz njihovog okruženja. Metalokeramičke krunice ostavljaju u većoj meri utisak “veštačkih” zuba. Jedina prednost ovih krunica jeste povoljna cena.

Šta izabrati?

Dosadašnja iskustva pacijenata koji su se odlučili da urade cirkonijumske krunice izuzetno su pozitivna. Pacijenti koji su stare metalokeramičke krune i mostove menjali cirkonijumskim bili su oduševljeni značajno boljom estetikom, i u smislu boje i u smislu oblika zuba.

S obzirom na to da je kod metalokeramičkih krunica podloga keramici metal, koji je tamnosive boje, potrebno je naneti više slojeva keramike kako bi se neutralisala siva boja metala i postigla željena nijansa, samim tim gubimo efekat prozračnosti i smanjuje se „efekat prirodnog zuba“.

Kod cirkonijumskih krunica podloga keramici je cirkonijum, koji je boje prirodnog zuba, te je potrebno naneti samo tanak sloj keramike, koja zubu daje transparenciju i željenu nijansu. Iz tog razloga bezmetalne i cirkonijumske krunice daleko vernije imitiraju boju i izgled prirodnog zuba, što je pacijentima naročito važno u liniji osmeha.

Kombinovani radovi (krunice + proteza na kopčanje)

Kombinovani radovi se sastoje iz dva dela:

1. mosta, koji na svojim krajevima ima kopče (drikere), a koji se kao i svaki most cementira na zube;

2. vironit (vizil) proteze, koja se kopča na ovaj most.

Ovakvi radovi stoje izuzetno čvrsto u ustima pacijenta, te ne postoji bojazan od ispadanja proteze prilikom govora i žvakanja, a sa druge strane, proteza se lako skida i održava u kućnim uslovima.

Proteze na kopčanje su vrlo komforna rešenja za pacijente koji su izgubili bočne zube, te kod njih nije moguće uraditi mostove, a žele ekonomičnije rešenje od ugradnje implantata.

Proteze

Zubne proteze služe da nadoknadimo više zuba ili pak sve zube koji nedostaju. Pacijent može kod kuće da ih po potrebi skine radi održavanja higijene.

S obzirom na to da kod nas u ponudi imamo niz daleko savremenijih i komfornijih, definitivnih rešenja za nadoknadu zuba, proteze najčešće izrađujemo kao privremena rešenja pacijentima koji čekaju npr. definitivni protetski rad na implantatima.

Koje vrste proteza postoje?

  1. Klasične akrilatne totalne i parcijalne proteze
  2. Vironit (skeletirane) proteze
  3. Proteze na implantatima

Ekonomično rešenje za pacijente koji su izgubili sve ili većinu svojih zuba. Izrađujemo totalne i parcijalne proteze od akrilata i od defleksa (silikonske proteze).

Vironit (vizil) proteze

Vironit proteze su tanje i čvršće od akrilatnih, a najčešće ih radimo u okviru kombinovanih radova, koji se pomoću „drikera“, tj. atečmena kopčaju za metalokeramički most.

Proteze na implantatima

Proteze na implantatima – moderno, komforno i idealno rešenje za pacijente s nestabilnim totalnim protezama.

Proteze na implantatima su praktično veoma gracilne totalne proteze na dva implantata, a predstavljaju jedno od najkomfornijih rešenja i preporod za pacijente koji dugo nose totalne proteze i umorni su od neprijatnosti koje sa sobom nosi totalna proteza.

Najveća prednost proteza na implantatima u odnosu na klasične totalne proteze jeste što ove proteze ne mogu da spadnu prilikom govora ili žvakanja, s obzirom na to da su zakopčane za implantate pomoću specijalno dizajniranih dugmića, tzv. lokatora.

Za izradu ovih proteza prethodno je potrebno u donjoj vilici ugraditi dva, a u gornjoj četiri implantata. Proteze na implantatima se lako skidaju i održavaju u kućnim uslovima, gotovo na isti način kao i klasične totalne proteze.

„Zubne proteze bez nepca“ komfor koji želite!

Proteze na implantatima se u gornjoj vilici postavljaju na četiri implantata i to pruža mogućnost da se ta proteza izradi, gotovo u potpunosti, bez nepčanog dela. Ovakve proteze su tanje i udobnije od klasičnih proteza, s obzirom na to da ih stabilizuju implantati, a ne isključivo vakuum, kao kod klasičnih proteza.

Procedura izrade proteze na implantatima

Izradi proteze na implantatima prethodi ugradnja implantata. Procedura ugradnje je ista kao i za potrebe izrade bilo kog drugog protetskog rada. Više o implantatima možete pročitati ovde.

Nakon ugradnje implantata, u većini slučajeva, potrebno je sačekati tri meseca do kačenja proteze na implantate, kako bi im se obezbedilo dovoljno vremena da srastu sa kosti. Dok pacijent čeka da implantati srastu, ta tri meseca može da se služi protezom kao klasičnom totalnom protezom.

Proteze na implantatima se izrađuju na isti način kao i klasične, s tim što se na kraju u gotove proteze ugrađuje kopča, koja naleže na implantat koji se nalazi u ustima pacijenta.