Osobe koje nose fiksni ortodontski aparat (fiksnu protezu) mogu se suočiti sa velikim problemom oko održavanja oralne higijene.

Breketi zalepljeni na zubima i zice kojom su povezani, nenamerno mogu izazvati poteškoće u održavanju dobre oralne higijene. U isto vreme, pružaju šansu da ostaci hrane, kao i bakterije ostanu na zubima i formiraju zubni plak. Stoga će se verovatno pojaviti niz problema sa oralnih zdravljem, kao što su loš zadah, gingivitis i/ili karijes.

Jednostavni i efikasni saveti za negu zuba sa fiksnim aparatom

Pored uobičajene nege zuba, kao što su pasta za zube koja sadrži fluor, upotrebe interdentalnih četkica, konca za zube i ispiranja usta vodicom za ispiranje, takođe treba da obratite posebnu pažnju na sledeće probleme tokom pranja zuba.

Odaberite pravu četkicu za zube

Stomatolozi često preporučuju osobama sa fiksnim aparatima da pored standardne meke četkice za pranje zuba koriste i „single“ četkicu (mala četkica) koja može doći do teško dostupnih mesta i zavući se između bravica (breketa). Ovo može olakšati čišćenje zuba bez brige o bilo kakvom oštećenju desni.

Kako da četkate vaše zube sa fiksnim aparatom

Pranje zuba sa aparatom je slično pranju zuba i bez njega. Međutim, prisustvo proteze može otežati proces čišćenja, tako da Vam savetujemo sledeće:

  • Isperite usta čistom vodom pre četkanja kako biste pomogli u uklanjanju ostatka hrane koji se skupljaju između zuba ili ispod žica proteze
  • Nežno i pažljivo operite zube da ne biste oštetili desni (što može izazvati krvarenje) ili izazvali lomljenje bravice
  • Osim toga, uobičajena učestalost svakodnevnog pranja je dva puta dnevno. Sa protezom, međutim, moraćete da povećate na pet puta dnevno: posle buđenja, pre spavanja i posle svakog obroka.

Hrana koju treba izbegavati tokom nošenja fiksnog aparata

Još jedna stvar koju treba znati, ako želite da zube očuvate čistim tokom nošenja proteze, je šta možete da jedete, a šta od hrane treba da izbegavate. Tačnije postoji mnogo uobičajenih namirnica koje možete jesti sa fiksnim aparatom, samo se uverite da su sitno iseckane i dobro kuvane tako da ne morate previše da žvaćete i grizete.

Međutim, i dalje se morate držati podalje od namirnica koje Vam mogu odlepiti ili slomiti breket, a to su:

  • Žvakaće gume
  • Koštunjavo voće (lešnici, bademi, orasi itd.)
  • Hrskavi hleb ili tvrdi krekeri
  • Hrana koja se lako lepi za zube (karamel itd.)
  • Kokice

Ako ipak nešto spadne sa proteze obavezno se javite svom ortodontu.